Selecteer een pagina

Overlast en zorg

(Buren)Overlast en zorg

Als mensen bij elkaar in de buurt wonen, hebben ze met elkaar te maken. U heeft misschien af en toe last van geluid. Of u heeft last van het gedrag van uw buren. Daarom geven we u hier tips over hoe u overlast kunt voorkomen.

U kunt burenoverlast zelf vaak voorkomen
Een paar tips van ons voor oplossingen van overlast:

  • Bent u gewend om de televisie of radio hard aan te zetten? En heeft u boxen op de grond of tegen de muur? Plaats dan rubbers onder de boxen. Dat dempt de lage tonen. Het scheelt geluidsoverlast voor uw buren.
  • Heeft u parket, laminaat of een andere harde vloerbedekking? Trek uw schoenen uit of loop op sloffen. Dat voorkomt overlast voor de buren onder of naast u.
  • Sleutelt u graag aan uw brommer of auto? Laat de motor daarbij dan niet te veel draaien. En zeker niet ’s avonds. Wel zo fijn voor uw buren.
  • Laat uw hond uit op een plaats waar dat kan. Zorg ook dat uw kat niet overal zijn behoefte doet.
  • Weet u dat u lawaai gaat maken? Bijvoorbeeld omdat u een feestje geeft. Of omdat u in de muur moet boren. Laat dit dan weten aan uw buren. Dat scheelt een hoop ergernis.
  • Onderhoud uw tuin goed. Zo voorkomt u dat er takken of bladeren in de tuin van uw buren terechtkomen.
  • Parkeer uw auto, caravan en aanhangwagen op een plaats waar het hoort. En laat uw caravan of aanhanger nooit langer dan drie dagen op die plek staan. Dat is het maximaal aantal dagen dat de gemeente toestaat.

Spreek elkaar aan bij burenoverlast
Een vriendelijk gesprek met uw buren lost vaak het probleem op. Helaas gebeurt het ook dat u het probleem niet samen kunt oplossen. Laat dat dan aan ons weten via ons telefoonnummer (0182) 394593 of stuur een mail naar info@wbvreeuwijk.nl. Wij kunnen dan Buurtbemiddeling van Kwadraad maatschappelijk werk inschakelen. Bij Buurtbemiddeling kunt u terecht voor advies en/ of bemiddeling bij burenoverlast, u kunt hier de folder lezen.  Buurtbemiddeling kunt u zelf ook bereiken per telefoon, (088) 9004000 of per mail, buurtbemiddeling@kwadraad.nl .

Maakt u zich zorgen over iemand in uw buurt?
Bijvoorbeeld omdat uw buurman of buurvrouw eenzaam is. Of omdat hij of zij verward overkomt of zich vreemd gedraagt. Of omdat u het idee heeft dat de woning vervuild raakt. Meld dit dan bij het Meldpunt Zorg en Overlast. Het meldpunt is een onderdeel van de GGD Midden-Holland. U kunt hen bellen via telefoonnummer (088) 308 35 35. Of kijk eens op hun website: www.ggdhm.nl.