Selecteer een pagina

Meer huishoudens recht op huurtoeslag in 2020, bereken jouw vergoeding


De harde huurtoeslaggrens verdwijnt per 2020. Daardoor komen meer huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag. Bij een kleine stijging van uw inkomen heeft u nu – in 2019 – meteen helemaal geen recht meer op huurtoeslag. Daar gaat dus verandering in komen.

Wat de wetswijziging precies voor u betekent, hangt van veel persoonlijke zaken af. Let ook op: u moet sowieso recht hebben op huurtoeslag, en dat hangt er niet alleen vanaf hoeveel u verdient. Dit zijn onder meer de voorwaarden:

  • u huurt een huis met een huur van 737,14 euro per maand (prijspeil 2020 of minder;
  • uw vermogen is niet te hoog (in 2020 mag een alleenstaande maximaal 30.846 euro aan vermogen hebben);
  • u huurt een zelfstandige woonruimte;
  • u bent ingeschreven op het adres;
  • u bent 18 jaar of ouder.

(Meer eisen vind u bij de Belastingdienst)

Heeft u al huurtoeslag, dan verandert er waarschijnlijk niet zoveel aan uw situatie. Viel u net buiten de boot, dan loont het om te checken of u nu wel in aanmerking komt. Dat kunt u doen via de rekenhulp op de website van de Belastingdienst.

Huurtoeslag berekenen

Volgens de Woonbond komen 115 duizend huishoudens meer in aanmerking voor huurtoeslag met de wetswijziging. Woonbonddirecteur Paulus Jansen zegt op de website dat de maatregel ‘armoedeval’ voorkomt: ‘We zagen dat huishoudens die een klein beetje meer gingen verdienen, er financieel op achteruit gingen omdat ze het gehele recht op huurtoeslag kwijtraakten.’