Selecteer een pagina

Energie besparen, hoe dan?

 

Energie besparen, hoe dan?

De afgelopen tijd is het regelmatig in het nieuws: de prijzen van gas en elektra zijn flink gestegen. Een vervelend bericht, want alle huishoudens in Nederland krijgen met deze prijsstijging te maken. Wel kunt u als huurder met kleine aanpassingen in uw woning al een behoorlijk verschil maken in uw energieverbruik.

Wat kunt u zelf al doen?

Goed ventileren en ventilatieroosters niet afplakken
Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd en kwam door kieren en spleten meestal voldoende frisse lucht binnen. Maar nu worden nieuwe woningen beter gebouwd en zijn ook oudere woningen vaak alsnog geïsoleerd. Daarom moet u nu zelf letten op voldoende ventilatie. Als u dat namelijk niet doet, blijft er vochtige lucht in huis hangen. En al voelt het misschien een beetje tegenstrijdig; wanneer u ventileert zorgt u ervoor dat er droge lucht in uw huis komt. En droge lucht verwarmt een stuk sneller dan vochtige lucht. Daarom raden wij ook af om ventilatieroosters af te plakken.

Verwarming niet lager dan 15 graden
Daarnaast is het belangrijk om voor een minimale temperatuur van 15 graden in huis te zorgen, ondanks de hoge gasprijzen. Vochtproblemen hangen vaak samen met een lage temperatuur. Hoe kouder de lucht, hoe kouder de muren, plafonds en ramen in uw woning. En op die koude oppervlakken slaat het vocht uit de lucht neer in de vorm van condens. Dat zorgt voor beslagen ramen en schimmelplekken.

Als u uw kamers verwarmt tot minstens 15 graden blijven uw muren en plafonds op temperatuur en neemt de kans op schimmel af. Dit minimum geldt ook als u een ruimte aan het ventileren bent. Soms moet u dus extra stoken, terwijl u tegelijkertijd een rooster of raam open heeft staan. Dat lijkt minder energiezuinig, maar nogmaals: droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht. Dus wie goed ventileert hoeft uiteindelijk minder te stoken.

Overige tips 

  • Douche niet langer dan 5 minuten per keer
  • Installeer een waterbesparende douchekop
  • Zet een uur voordat u naar bed gaat de verwarming lager
  • Vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen
  • Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is
  • Zet een sensor op de buitenlamp
  • Zet uw PC en randapparatuur uit in plaats van stand-by
  • Kijk eens naar radiatorfolie of een radiatorventilator

Energiecoach
U kunt ook advies op maat van een energiecoach krijgen. Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen. Heeft u daar interesse in? Kijk op de website van Gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor meer informatie over de energiecoach of voor andere tips die helpen bij het besparen van energie.  

Energietoeslag bij laag inkomen
Het kabinet heeft besloten 2,8 miljoen euro uit te trekken als extra compensatie voor de hoge energieprijzen. Dit bedrag komt boven op de eerder aangekondigde compensatiemaatregelen via de energierekening. Mensen met een laag inkomen ontvangen eenmalig 1300 euro als extra compensatie. Bijstandsgerechtigden ontvangen dit bedrag automatisch. Voor andere groepen geldt dat niet: zij moeten zich melden bij hun gemeente. Dat geldt ook voor gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen. Als woningbouwvereniging vinden wij het belangrijk om huurders te informeren over deze extra compensatie. Voor informatie over een aanvraag en de voorwaarden verwijzen wij u naar Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Ons adres

Bezoek Koningin Wilhelminahof 6, 2811 SZ REEUWIJK
Post Postbus 4, 2810 AA REEUWIJK

Telefoon 0182 - 39 45 93

Openingstijden voor bezoek
Maandag t/m vrijdag: van 8.00 uur tot 12.30 uur (en op afspraak)

E-mail info@wbvreeuwijk.nl

BTW 004498033B01
RSIN nr. 004498033

 

Melden reparatieverzoek
Dit kan op de pagina  Reparatieverzoek
telefonisch: 0182-39 45 93 

Calamiteiten
Telefoon 0182 - 39 45 93
Via het antwoordapparaat krijgt u informatie over wie u in zeer dringende gevallen kunt bereiken.