Selecteer een pagina

Het behoud en de onderhoudsaanpak van de 52 ‘om-en-om-woningen’ van architect Gerrit Rietveld in Reeuwijk heeft de aandacht getrokken van de internationale website Iconic Houses. Bijzonder is dat 8 woningen volledig teruggebracht worden in de oude stijl met de materialen die in de jaren 50 werden toegepast. Er staat een nieuwsartikel op hun site over de tegengehouden sloop van de cultureel waardevolle woningen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Rietveld staan hiermee internationaal op de kaart.

<pt>Iconic Houses is een internationaal netwerk rond architectonisch bijzondere woningen. Het draait dan om een écht bijzondere uitstraling, een woning van een beroemde architecten of materiaalgebruik. Op de site staan verhalen over dergelijke bijzondere woningen, die overigens over heel de wereld staan. De Rietveldwoningen staan nu tussen opvallende bouwprojecten als de Portugese Serralves Villa en de Britse Isokon Building. Het artikel heeft de bijzondere naam: ‘Rietveld’s Experimental Housing in Reeuwijk Saved’. De culturele waarde, het bijzondere aan de woningen en de bewonersactie om de woningen te behoeden voor sloop, staan in het artikel centraal.

 

Culturele waarde

In het artikel wordt de culturele waarde van de woningen beschreven aan de hand van het werk van Rietveld. Hij was oorspronkelijk een meubelmaker die zich daarnaast bezighield met architectuur, maar werd ‘per ongeluk’ een van de meest opvallende architecten van Nederland. Ruimtelijke efficiëntie (de ruimte zo optimaal mogelijk gebruiken), stond in zijn werk voorop. Daaruit volgden unieke bouwideeën waar hygiëne, leefbaarheid en gezonde leefomstandigheden topprioriteit waren. Na de Tweede Wereldoorlog werden zijn ideeën weer relevant door de behoefte aan efficiënte huisvesting bij de wederopbouw van het land.

Vandaag de dag zijn de Rietveldwoningen in Reeuwijk nog een van de weinige bestaande voorbeeld van sociale woningbouwprojecten van Rietveld. In Nagele en Utrecht zijn ook nog sociale woningbouw projecten van Rietveld. Maar het project in Reeuwijk is het enig project wat is afgeleid van het Kernhuis-Principe. Dit was een ontwerpend onderzoek van Rietveld om een compacte (arbeiders)woning te ontwerpen waarbij zo min mogelijk ruimte ‘verloren’ ging aan bijvoorbeeld gangen. In het artikel staat uitgebreid beschreven hoe uniek de Rietveldwoningen zijn. De ‘om-en-om-woningen’ hebben hun naam te danken aan de gespiegelde ligging. Alle woningen zijn hetzelfde, maar de woningen zijn om en om 180 graden gedraaid. Zo grenst de voortuin van het ene huis dus aan de achtertuin van het andere huis. De huizen zijn slim ingedeeld en goed verlicht, helemaal in lijn met de uitgangspunten van het werk van Rietveld. In 2019 ontstond het plan om de woningen te slopen, maar door een actie van bewoners werd de sloop tegengehouden.

Het volledige artikel lees je op de website van Iconic Houses.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.iconichouses.org. Auteurs: Wessel de Jonge en Jeroen Semeijn, WDJArchitecten.